“Alle landbouw in Nederland is uiterlijk in 2050 ecologisch verantwoorde landbouw”
Europa zou de landbouwsubsidies – jaarlijks ruim 50 miljard euro, waarvan ruim 700 miljoen euro voor de Nederlandse boeren – in moeten zetten om er voor te zorgen dat de boeren via de prijs van hun producten meer verdienen met duurzame landbouw. Hoe hoger de maatschappelijke kosten vanwege uitstoot van broeikasgassen, vervuiling van bodem- en oppervlaktewater, aantasting van natuur en gezondheid door schadelijke chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest en residuen daarvan, hoe lager de prijs die de boeren ontvangen. Consumenten daarentegen zouden meer moeten betalen voor voedsel waarvan de productie met hogere maatschappelijke kosten gepaard gaat. Eerlijke beprijzing dus (‘True pricing‘).
Op die manier wordt het voor alle boeren financieel-economisch aantrekkelijk om ecologisch verantwoorde landbouw toe te passen en voor consumenten om gezond voedsel te kopen. Voedsel met meer gezonde inhoudsstoffen. Residuenvrij en gentechvrij ook.
Lees meer….