Organicseeds.nl

Bedrijven op Veredelingsplein Organicseeds.nl ontvingen op BioVak 2011 groot aantal bezoekers.

Op woensdag 19 en donderdag 20 januari 2011 werd in het IJsselhallencomplex in Zwolle de jaarlijkse BioVak gehouden in samenwerking met Organicseeds.nl. Het aantal bezoekers was groot (ruim 17.000) en kwam voor een belangrijk deel uit de primaire sector. Tussen de bezoekers waren ook ‘gangbare’ boeren, waarvan een aantal liet blijken omschakeling van hun bedrijf naar de biologische productiemethode te overwegen.
Onder de bezoekers waren ook burgemeesters uit 26 agrarisch georiënteerde Nederlandse gemeenten en schoolkinderen uit diezelfde gemeenten. Zij waren naar de speciaal voor de gelegenheid mooi opgetuigde hoofdentree van het IJsselhallencomplex in Zwolle gekomen om gezamenlijk de vlaggen te hijsen na de openingstoespraak van de ambassadeur van Algerije.

Foto 1 De mensen trotseerden de regen en wind tijdens de officiële opening voor de hoofdentree van het IJsselhallencomplex in Zwolle. Burgemeester Auke van der Werff van de Gemeente Noordoostpolder overlegt nog even met een paar kinderen.


Foto: Biojournaal

Dit jaar was er weer een record aantal standhouders op de BioVak. Alle sectoren waren vertegenwoordigd. Het Veredelingsplein Organicseeds.nl op deze vakbeurs was ook nog weer iets groter geworden en telde 24 bedrijven die zaaizaad, plantgoed of pootaardappelen op de markt brengen voor de biologische teelt.

De veredeling van geschikte rassen voor de biologische teelt is een topsport. Nederland scoort daarin bijzonder goed, al zijn we er nog niet. Phytophthora infestans is in sommige jaren vaak nog een grote spelbreker in de teelt van aardappelen. Maar inmiddels zijn er een paar nieuwe rassen, die vroeg tot een hoge opbrengst leiden en die bovendien weinig schurftgevoelig zijn. Dat laatste is een belangrijke eigenschap op schurftgevoelige gronden en bij langere perioden van droogte. Op het Veredelingsplein Organicseeds.nl konden telers zich hierover en ook over andere veelbelovende rassen van een groot aantal gewassen laten informeren.

Tijdens de opening werd duidelijk gemaakt, dat de sector in Nederland niet op zichzelf staat. Duurzame landbouw staat immers ook voor het voeden van alle wereldburgers? Om dit zichtbaar te maken heeft de ambassadeur van Algerije, Hare Excellentie mevrouw Nassima Baghli, op uitnodiging samen met de burgemeesters van ruim 26 agrarisch georiënteerde Nederlandse gemeenten en samen met schoolkinderen uit elk van die gemeenten de officiële opening verricht.

Foto 2 Openingswoord door Bertus Buizer, voorafgaand aan het welkomstwoord van de burgemeester van de gemeente Zwolle, de heer Henk Jan Meijer, en de openingstoespraak van de Ambassadeur van Algerije, Hare Excellentie mevrouw Nassima Baghli.


Foto: Biojournaal

Daarna werd de ambassadeur door Bertus Buizer begeleid bij haar bezoek aan veel stands op het Veredelingsplein Organicseeds.nl en aan nog een aantal andere stands, onder andere op het gebied van de biologische veehouderij. Margreet Hofstede (beleidsmedewerker Ministerie van ELI), Kees van Zelderen (voorzitter BioVak-commissie) en Reinoud van Gent (directeur VEEPRO) maakten daarbij deel uit van het gezelschap rond de ambassadeur.
Voor de burgemeesters was er een aparte rondleiding in kleine groepjes, samen met enkele biologische ondernemers.

Foto 3 Bezoek van de Ambassadeur van Algerije, H.E. Mw. Nassima Baghli (zij staat met Bertus Buizer in het midden), in de stand van Buizer Advies. Geheel links op de foto staan Margreet Hofstede (Ministerie van ELI) en Kees van Zelderen (BioVak-commissie). Geheel rechts Reinoud van Gent (Veepro) met naast hem een medewerkster van de Algerijnse Ambassade.


Foto: Buizer Advies

Foto 4 Officieel bezoek aan de stand van Rijk Zwaan op het Veredelingsplein Organicseeds.nl; Heleen Bos informeert de ambassadeur over de biologische tomatenrassen van Rijk Zwaan.


Foto: Leo Duijvestijn

De ambassadeur liet evenals de burgemeesters merken zeer onder de indruk te zijn van de innovatieve ontwikkelingen in de biologische land- en tuinbouw in Nederland en van wat de bedrijven met elkaar allemaal te bieden hebben.
Algerije was in 2010 voor Nederland het grootste exportland voor pootaardappelen. Met een deel van de 8,4 miljoen ha landbouwgrond in Algerije heeft de Algerijnse overheid grootse plannen. En er komt ook daar steeds meer belangstelling voor de biologische productiemethode.

Foto 5 Bij het bezoek van de ambassadeur van Algerije aan de stand van Agrico Bioselect ontving zij van dit kweek- en handelsbedrijf een mand biologische aardappelen en een stamper om er heerlijke bio stamppot van te maken in het kader van de de grootste biologische stamppot van Nederland die enkele dagen later op het museumplein in Amsterdam door Greenpeace en Biologica zou worden georganiseerd.


Foto: Biojournaal

Foto 6 Ook de andere standhouders op het Veredelingsplein Organicseeds.nl hadden mooie presentaties, zoals hier kweek- en handelsbedrijf Van Rijn-KWS met biologische pootaardappelen in mini-verpakking. Rechts een van bedenkers, de heer Leo van Zanten.


Foto: Biojournaal

Foto 7 Bomenland Schiphorst uit Bennekom gaf op de BioVak informatie over de Nederlandse Buddleja collectie en toonde ook andere soorten uit zijn biologische boomkwekerij, onder andere laan- en vormbomen en heesters. Op de foto staat directeur Jan Huiberts.


Foto: Biojournaal

Foto 8 De Bolster uit Epe toonde op het Veredelingsplein ondermeer de nieuwste catalogus voor met name biologische groente- en bloemenzaden


Foto: Biojournaal

 

Veel aardappelrassen en groenbemesters voor de biologische teelt

Op 24 juni 2010 vond op het Biologische bedrijf van de Proefboerderij Kollumerwaard (SPNA) te Munnekezijl een Open dag Organicseeds.nl plaats. Bezoekers hebben ‘s middags en ‘s avonds een groot aantal rassendemonstratieveldjes biologische poot- en consumptieaardappelen bezichtigd. De handelshuizen gaven daarbij een toelichting en er werden resultaten van proefrooiingen getoond, die de ochtend van dezelfde dag waren uitgevoerd.
Er werd dit jaar een record van 30 rassen / nummers van aardappelen gedemonstreerd. Het ging om de biologische teelt van zowel pootaardappelen als van consumptieaardappelen. Van het demoproefveld is een verslag met als titel “Vergelijking aardappelrassen en -zaailingen voor de biologische teelt” beschikbaar. Het betreft de resultaten van 2010. Maar ook zijn er overzichten in opgenomen met de resultaten van de waarnemingen in de jaren 2008 – 2010.
Verder werden er ook rassen van groenbemesters getoond. Witte lupine, Blauwe lupine,Japanse Haver, en drie verschillende rassen bladrammenas (Respect, Image, Karakter) voor de biologische teelt werden gedemonstreerd.


Foto: Fotopersbureau Roelof Stroetinga

Structurele groei Europese biologische landbouw mooie uitdaging voor Nederlandse kweek- en handelsbedrijven

Ervan uitgaande dat de overheden in Europa – de Nederlandse voorop – ervoor zullen zorgen dat er in alle Europese landen een eenduidige regelgeving komt voor het gebruik van biologisch uitgangsmateriaal, kunnen de Nederlandse kweek- en handelshuizen – goed als zij zijn in de export van hoogwaardig zaaizaad, poot- en plantgoed – die structurele groei in het areaal zien als een mooie uitdaging.
Lees meer ….

 

Veredelingsplein op BioVak 2010 was een groot succes

BioVak 2010 heeft met ruim 13.000 bezoekers en een record aantal standhouders de toch al goede verwachtingen verre overtroffen. Zo hebben op een aantrekkelijk en overzichtelijk Veredelingsplein maar liefst 22 Nederlandse kweek- en handelsbedrijven in de plantaardige sector hun rassen getoond, die van groot belang zijn voor de nationale- en internationale biologische markt.
Het Veredelingsplein werd georganiseerd door Buizer Advies in samenwerking met ICEM en Organicseeds.nl. Deelnemers aan het Veredelingsplein boden bezoekers uit binnen- en buitenland hoogwaardig uitgangsmateriaal en werken ook steeds aan nieuwe rassen, die wat betreft smaak en kwaliteit voldoen aan de wensen van de moderne consumenten binnen- en buiten Europa en die het onder biologische teeltomstandigheden goed doen.
De Nederlandse kweek- en handelsbedrijven produceren biologisch uitgangsmateriaal voor onder andere de volgende teelten:
Groentegewassen (bedekte teelt en open teelt): bladgewassen, tomaten, paprika’s, peen, rode bieten, koolgewassen, komkommers,pompoenen;
Akkerbouwgewassen: aardappelen, zaai- en plantuien, sjalotten, knoflook, granen, grassen;
Geneeskrachtige kruiden;
Voedergewassen;
Groenbemesters;
Vruchtbomen:
 appels, peren;
Kleinfruit;
Park- en laanbomen;
Heesters;
Siergewassen:
 tulpenbollen, bloemen, tuinplanten;

Naast het Veredelingsplein werd tijdens BioVak een workshop gehouden over de nieuwste ontwikkelingen en resultaten van de kweek en veredeling van biologisch uitgangsmateriaal. Ook voor de conventionele sector zijn die ontwikkelingen van belang. In simultaanvertaling voor buitenlandse bezoekers was voorzien.

Voor de beursgids van BioVak’10: Klik hier
De beursgids is een uitgave van Ekoland
Zie ook de flyer voor het
Veredelingsplein op de BioVak’10

Er is ook een flyer in het Duits, Engels, Frans, Spaans en Italiaans:
Zucht-Platz auf den BioVak 2010

Breeding Square at BioVak 2010
Place de l’amélioration au BioVak 2010
Plaza de ennoblecimiento en BioVak 2010
Piazza della raffinazione al BioVak 2010

Organicseeds.nl en BioVak’10 in Organics Special 2009 van AgroPress

Rassen- en zaailingententoonstelling op 5, 6 en 7 november 2009 in Bant, Emmeloord, Joure en St.-Annaparochie

De foto’s hebben betrekking op uitgangsmateriaal voor de biologische teelt.

Agrico / Bioselect

Van Rijn KWS

HZPC / Bonna Terra

C. Meijer

FOBEK

Den Hartigh

Geslaagde Open dag op Proefboerderij te Munnekezijl op 30 juni 2009

Interesse van aardappelkwekers voor de biologische sector neemt toe.

Het aantal Nederlandse kweek- en handelsbedrijven, dat dit jaar op het demoveld van Organicseeds.nl  op de Proefboerderij Kollumerwaard van SPNA te Munnekezijl aardappelrassen en nummers van toekomstige rassen heeft getoond, die  het ook in de biologische sector goed doen of zouden kunnen doen, is ten opzichte van vorig jaar gegroeid. Behalve Agrico / Bioselect, HZPC / Bonna Terra, Van Rijn-KWS en C. Meijer BV, hebben dit jaar ook FOBEK en Den Hartigh, zei het op kleine schaal, rassen getoond met het oog op de biologische markt. Tezamen hebben alle aardappel kweek- en handelsbedrijven 22 rassen en nummers van toekomstige rassen op het rassendemoveld van Organicseeds.nl getoond.
Een belangrijk raskenmerk voor de biologische teelt is de phytophthora-resistentie danwel de vroegheid.

 
Hans Biemond en dochter Jantina van Veredelingsbedrijf D. Biemond BV te Eenrum

Bertus Buizer, projectmanager van Organicseeds.nl, sprak zijn waardering uit over de inspanningen van de aardappelkwekers en nodigde hen uit om bij de veredeling de biologische marktkansen meer te benutten en een aantal van hun rassen ook onder biologische teeltomstandigheden te toetsen. De Europese consumptieve bestedingen in biologische producten groeien jaarlijks structureel  met 10-15% en phytophthora-resistentie wordt ook voor de gangbare aardappelteelt steeds belangrijker, zo onderbouwde hij zijn oproep.

De open dag werd goed bezocht. Behalve biologische telers bezochten ook reguliere telers, aardappelkwekers en vertegenwoordigers van toeleverende bedrijven en agrarisch onderwijs de open dag.

Organicseeds.nl is het Pilotproject voor de productie en afzet van biologisch uitgangsmateriaal. Er nemen 20 Nederlandse kweek- en handelsbedrijven uit de diverse plantaardige sectoren aan deel.
Het project wordt medegefinancierd door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas en door het Ministerie van LNV, UILN-N.

Veredelingsbedrijf D. Biemond BV in Noord-Groningen ook actief voor de biologische sector

Aardappelkwekers Hans en zoon Karel Biemond van Veredelingsbedrijf D. Biemond BV in Eenrum hebben van 25 t/m 27 november 2009 hun eigen presentatie van hun aardappelrassen en -zaailingen gehouden.
Onder de vele gangbare rassen en zaailingen toonden de Biemonds ook enkele veelbelovende nummers voor de biologische sector. Een daarvan is het zaailingennummer BIE02-0960 (in kistje nummer 27). Deze aardappel is resistent tegen phythophthora, heeft een goede smaak en licht gele kleur en heeft een goede stikstofbenutting. Volgend jaar gaan zij dit en enkele andere nummers onder biologische omstandigheden telen op en biologisch bedrijf in Noord Groningen, is de bedoeling. De kweek onder lage stikstofregimes maakt onderdeel uit van de visie van de Biemonds.
Het Veredelingsbedrijf Biemond BV is aangesloten bij de HZPC in Joure.

 
Hans Biemond (r) op eigen Aardappelshow in gesprek met collega-aardappelkwekers

 
Karel Biemond toont het veelbelovende zaailingennummer BIE02-0960

 
Zaailingennummer BIE02-0960
Foto’s: Buizer Advies

Nieuwe website Arnica Kwekerij

De Arnica Kwekerij in Dwingeloo heeft sinds oktober 2009 een nieuwe website. Deze deelnemer aan Organicseeds.nl krijgt steeds meer klanten, die belangstelling hebben voor de zaden van inheemse vlinderplanten en geneeskruiden van dit biologisch dynamische kweekbedrijf. Daarom heeft de kweker en eigenaar Henk Pleiter deze website laten bouwen. U vindt de link naar de website in de deelnemerslijst hiernaast.

BioFach 2009

Van 19 – 22 februari 2009 vond in N�rnberg (Duitsland) de jaarlijkse BioFach 2009 plaats. Op deze gezaghebbende internationale beurs voor biologische producten was ook Organicseeds.nl present met een stand in het Paviljoen van het Ministerie van Landbouw, natuur en voedselkwaliteit. Organicseeds.nl vertegenwoordigde daar de deelnemende Nederlandse kweek- en handelsbedrijven. Zij kunnen hoogwaardig uitgangsmateriaal leveren voor een groot aantal rassen voor de biologische akker- en tuinbouwgewassen en kwekerijproducten voor biologische vruchtbomen, laanbomen en siergewassen.
Hieronder vindt u een foto-impressie van Organicseeds.nl op de BioFach in N�rnberg.

      

BioVak 2009

Op woensdag 21 januari en donderdag 22 januari 2009 vond in de IJsselhallen te Zwolle de BioVak 2009 plaats, waaraan ruim 150 standhouders deelnamen.
Deze toonaangevende beurs voor biologische landbouw, natuur, voedselkwaliteit en distributie werd geopend door Hare Koninklijke Hoogheid, Prinses Margriet. Er waren meer dan 5.000 bezoekers, voornamelijk telers en veehouders. Op de BioVak was ook een Veredelingsplein, waar 16 nederlandse kweek- en handelsbedrijven informatie gaven over hun rassen voor de biologische teelt. Dit Veredelingsplein was in het kader van Organicseeds.nl georganiseerd door Buizer Advies. Dat gold ook voor de workshop over “Nieuwe rassen voor nieuwe concepten” die naast het Veredelingsplein plaats vond en die veel belangstelling trok.

Hare Koninklijke Hoogheid, Prinses Margriet, bij de proeverijen op het Veredelingsplein

           

Gerelateerde Posts

Robuuste rassenlijst 2024 aardappelen

Robuuste rassenlijst 2024 aardappelen Op de website van Bionext staat een nieuwe lijst met robuuste aardappelrassen. Deze rassenlijst is opgesteld in het kader van het convenant Transistie naar robuuste biologische aardappelrassen 2022-2026. In het convenant wordt de volgende definitie van robuuste rassen gehanteerd:Robuuste rassen zijn rassen die constant presteren onder biologische teeltomstandigheden en een hoge

lees meer >>

Pleidooi voor duurzaam landbouwbeleid

“Alle landbouw in Nederland is uiterlijk in 2050 ecologisch verantwoorde landbouw” Europa zou de landbouwsubsidies – jaarlijks ruim 50 miljard euro, waarvan ruim 700 miljoen euro voor de Nederlandse boeren – in moeten zetten om er voor te zorgen dat de boeren via de prijs van hun producten meer verdienen met duurzame landbouw. Hoe hoger

lees meer >>