Organicseeds.nl

Nederlandse zaadveredelaars missen kansen

Het Financieeele Dagblad, 19 augustus 2013:

‘EU-landen maken potje van regels voor biologisch boeren’

Het Europese landbouwbeleid is min of meer de bakermat van de Europese Unie. Het boerenbedrijf wordt meer dan welk ander ook gereguleerd door Europese regelgeving en subsidies. Behalve als het om biologische teelt gaat, zegt Bertus Buizer, manager van Organicseeds.nl, een bedrijvennetwerk van zaadveredelaars.
Lees meer …

Locale rassen; het juiste ras – plaats – teler concept

Rapport enquête en workshop (BioVak 2012)
‘Locale rassen; het juiste ras – plaats – teler concept’
Bertus Buizer & Kitty de Jager, december 2012

De veredeling van gewassen heeft onder andere geleid tot productie verhoging, meer uniformiteit, mechanisatie en rassen die op mondiaal niveau uitstekend presteren. Tegelijkertijd vindt er op dit moment verlies aan biodiversiteit, een verhoging van de milieu belasting en een toename van de plaag en ziekte druk plaats.

Er liggen voor veredelaars en kwekers mooie kansen om naast die “mondiale” rassen ook “locale” rassen te ontwikkelen. Rassen speciaal voor een regio ontwikkeld. Deze zijn beter aangepast aan locale omstandigheden, bodem, klimaat, etc., beter in balans te telen en veroorzaken daardoor ook minder milieubelasting. Een “locaal” ras, regionaal geproduceerd door biologische telers, zal het gezicht van de regio naar buiten kleuren. Een “locaal” ras is aantrekkelijk voor de plaatselijke consument en zal de banden binnen de eigen regio versterken.

Van concept naar realiteit

De ontwikkeling van “locale” rassen roept een aantal belangrijke vragen op:
• Hoe gaan we dit mooie plaatje invullen?
• Hoe is dit efficiënt en met beperkte middelen te realiseren?
• Hoe kunnen we biologische teeltervaring, nieuwe veredelingstechnieken en kennis, genetisch potentieel en de wens van de consument combineren?
• Hoe bepaal ik als teler welk ras op mijn bedrijf het beste past?
• Hoe kom ik als veredelaar aan gegevens over mijn rassen onder de vele variërende omstandigheden in verschillende gebieden?

Hierover hebben Kitty de Jager en Bertus Buizer van gedachten gewisseld met telers, veredelaars en consumenten. Ten eerste is er eind 2011 een enquête gehouden. Ten tweede kon een ieder die dat wilde feedback geven op het idee tijdens een workshop op de Biovak (januari 2012).

Resultaten enquête:

Eind 2011 is een enquête verstuurd naar biologische en gangbare telers en veredelaars. Er werden onder meer vragen gesteld over de beschikbaarheid van rassen en de bereidheid om deel te nemen aan proeven.
Lees meer ….

Nederlandse zaadveredelaars missen kansen door lakse regelgeving Brussel
Het Financieeele Dagblad, 19 augustus 2013:
‘EU-landen maken potje van regels voor biologisch boeren’
Het Europese landbouwbeleid is min of meer de bakermat van de Europese Unie. Het boerenbedrijf wordt meer dan welk ander ook gereguleerd door Europese regelgeving en subsidies. Behalve als het om biologische teelt gaat, zegt Bertus Buizer, manager van Organicseeds.nl.
Lees meer …

Gerelateerde Posts

Visioen van plantenvitaliteitskunde

Plantenziektekunde in de toekomst Het opinie artikel van J. C. Zadoks (voor mij nog altijd professor) in het meest recente nummer van Gewasbescherming, het mededelingenblad van de Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging (KNPV), was het zetje dat ik nodig had om dit artikel te schrijven. Het waren vooral de laatste regels van zijn tekst: “Wie weet

lees meer >>

Bezoek van Directeur Generaal Agro Marjolijn Sonnema van het Ministerie van LNV aan Organicseeds.nl deelnemer De Bolster

Bezoek van Direkteur Generaal Agro Marjolijn Sonnema van het Ministerie van LNV aan Organicseeds.nl deelnemer De Bolster Op 3 september 2019 bracht Directeur Generaal Agro Marjolijn Sonnema van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit samen met Bertus Buizer een bezoek aan het biologische zaad- en veredelingsbedrijf De Bolster in Epe. Het bezoek vond plaats

lees meer >>