Organicseeds.nl

Nieuwe kansen voor biologische veredeling

De nieuwe bio-verordening is op 20 november 2017 goedgekeurd door de Landbouwcommissie van het Europees Parlement. In de EU is mogelijk tot uiterlijk 2035 nog gebruik van gangbaar zaaizaad, pootgoed en plantgoed toegestaan.

Voor Nederlandse kweek- en handelsbedrijven biedt dat in de tussentijd extra kansen voor de veredeling van rassen die geschikt zijn voor de biologische land- en tuinbouw. Het bedrijvennetwerk OrganicseedsNL heeft eerder ook al bij de minister van landbouw aangedrongen op een gelijk speelveld (‘level playing field’) wat betreft de EU-regelgeving voor het gebruik van biologisch uitgangsmateriaal. Met deze nieuwe bio-verordening is daarvoor een eerste stap gezet.

Uiteraard beperken de Nederlandse veredelaars zich niet tot alleen Europa. Ook daarbuiten groeit het biologische areaal. Wereldwijd groeit het areaal biologische landbouwgrond met 800.000 ha per jaar en groeit de biologische consumptieve markt met 12,6 procent per jaar (Bron: IFOAM). De biologische sector is een miljarden business, schrijft het Financieele Dagblad.

Gaan de Nederlandse kweek- en handelsbedrijven als wereldmarktleider voor biologisch uitgangsmateriaal de markt veroveren?

Bertus Buizer, Buizer Advies
24 november 2017

 

Gerelateerde Posts

Tactiek van buitensluiten kleine boeren is dringend toe aan herziening

Opiniestuk Tactiek van buitensluiten kleine boeren is dringend toe aan herziening Kleine boeren en biologische landbouw komen in het nauw door vrijhandelsverdrag met de VS De komende lente is het precies 70 jaar geleden, dat de hongerwinter van ’44-’45 eindigde. In de jaren na deze hongerwinter is de basis gelegd voor het hedendaagse Europese landbouwbeleid.

lees meer >>

Vrijheid van zaden en Voedseldemocratie

Naar aanleiding van het bezoek van President Obama aan Premier Modi in India op 26 januari, de Dag van de Republiek (Republic Day) in India, schreef Dr. Vandana Shiva* beide leiders deze open brief namens bezorgde burgers van India en de Verenigde Staten, waarvan hier een Nederlandstalige samenvatting door Buizer Advies in het kader van duurzame voedselvoorziening: “Wij

lees meer >>