Organicseeds.nl

Pleidooi voor duurzaam landbouwbeleid

“Alle landbouw in Nederland is uiterlijk in 2050 ecologisch verantwoorde landbouw”

Europa zou de landbouwsubsidies – jaarlijks ruim 50 miljard euro, waarvan ruim 700 miljoen euro voor de Nederlandse boeren – in moeten zetten om er voor te zorgen dat de boeren via de prijs van hun producten meer verdienen met duurzame landbouw. Hoe hoger de maatschappelijke kosten vanwege uitstoot van broeikasgassen, vervuiling van bodem- en oppervlaktewater, aantasting van natuur en gezondheid door schadelijke chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest en residuen daarvan, hoe lager de prijs die de boeren ontvangen. Consumenten daarentegen zouden meer moeten betalen voor voedsel waarvan de productie met hogere maatschappelijke kosten gepaard gaat. Eerlijke beprijzing dus (‘True pricing‘).

Op die manier wordt het voor alle boeren financieel-economisch aantrekkelijk om ecologisch verantwoorde landbouw toe te passen en voor consumenten om gezond voedsel te kopen. Voedsel met meer gezonde inhoudsstoffen. Residuenvrij en gentechvrij ook.

Lees meer….

 

 

Gerelateerde Posts

Biologische landbouw heeft de beste papieren voor een toereikende duurzame voedselvoorziening

Sterke jaarlijkse groei consumentenvraag naar biologische producten Lezing op 12 februari 2015 in CREA te Amsterdam voor studenten van UvA en VU* door Bertus Buizer       update: 31 januari 2017 Een veel gestelde vraag is: kan biologische landbouw de toenemende wereldbevolking voeden? Mijn antwoord is: ja, en meer dan dat. Biologische landbouw voedt ook de biodiversiteit, restaureert het

lees meer >>

Tactiek van buitensluiten kleine boeren is dringend toe aan herziening

Opiniestuk Tactiek van buitensluiten kleine boeren is dringend toe aan herziening Kleine boeren en biologische landbouw komen in het nauw door vrijhandelsverdrag met de VS De komende lente is het precies 70 jaar geleden, dat de hongerwinter van ’44-’45 eindigde. In de jaren na deze hongerwinter is de basis gelegd voor het hedendaagse Europese landbouwbeleid.

lees meer >>