Markt

Kweek van rassen voor de biologische teelt krijgt meer betekenis"Werd in het jonge verleden vooral gekeken welke beschikbare aardappelrassen uit het gangbare kweekprogramma mogelijk geschikt waren voor de biologische teelt, tegenwoordig wordt meer gekweekt op de eisen, die de biologische sector stelt. Maar dan wel zodanig, dat de nieuwe rassen ook voldoende perspectief bieden voor de gangbare sector. En tegenwoordig speelt ook meer dan voorheen of het product mooi is en lekker en hoe het ras het doet onder biologische teeltomstandigheden."
 

Dit bleek uit de toelichting van meerdere kweek- en handelsbedrijven tijdens een excursie in het kader van Organicseeds.nl. De excursie was naar de demoveldjes op de proefboerderij Kollumerwaard van de SPNA te Munnekezijl waar de kweek- en handelsbedrijven hun rassen voor de biologische teelt demonstreerden. Met veel enthousiasme vertelden zij over hun rassen.

De demoveldjes waren onderdeel van het pilotproject, dat werd uitgevoerd door Buizer Advies in samenwerking met de SPNA.Berichten

_____________________________________________________________________

Kansen voor agrarische sector in nieuwe wereldwijde trend ggo-vrij voedsel

Nieuwe gentechnieken in de plantenveredeling leiden ons af van de werkelijke problemen in de voedselvoorziening

door Bertus Buizer (Buizer Advies)     28 januari 2016

Het areaal ggo-gewassen heeft sinds 1996 een grote vlucht genomen. De meest toegepaste vorm van genetische modificatie is transgenese. Daarbij worden genen uit een andere soort ingebracht. Inmiddels zijn er nieuwe vormen van genetische modificatie ontwikkeld, zoals cisgenese, waarbij het DNA met soorteigen genen wordt gemodificeerd, en nog weer nieuwere vormen, zoals CRISPR/CAS9 en ODM. Daarbij worden bepaalde genen van de plant zelf door inzet van bacteriën (CAS9) uitgeschakeld of verzwakt, bijvoorbeeld om een bepaalde ziekteverwekkende eigenschap van een plant te verzwakken of misschien zelfs uit te schakelen.

Lees het artikel ....

Een verkorte versie van dit artikel is op 29 januari 2016 gepubliceerd in Boerderij Vandaag onder de titel: “Nieuwe gentechnieken in plantenveredeling geven bedreigingen én kansen”


_____________________________________________________________________